- Jedia Vietnamci psy a mačky? A vieš, kde môžeš ochutnať čierne kura, ktoré má čierne aj kosti?
- Ktoré špeciality musíš skúsiť vo Vietname a kde ich nájdeš? Sprievodca vietnamskou gastronómiou

V každom väčšom meste, na každom rohu, v každej krajine. Vietnamský stánok s ikonickou polievkou pho, chrumkavou bagetou banh mi alebo neodolateľnými spring rolls – symbolmi vietnamskej kuchyne, si našli cestu do každého kúta sveta. Náhoda? Ver mi, že nie! Vietnam je unikátny nielen svojou nekonečnou rozmanitosťou, úchvatnou prírodou a kultúrou, ale je aj skutočný gastronomický raj.
Vo Vietname som aktívne cestovala 4 mesiace, skúmala som a skúšala špeciality typické pre jeho jednotlivé regióny, nechala sa viesť odporúčaniami miestnych a vychutnávala si jeho pestré chute doslova na každom kroku. Si tiež fanúšikom tejto výnimočnej kuchyne a mieriš si to za ňou rovno do Vietnamu? Potom čítaj ďalej a priprav sa na nálož informácii o tých najvýnimočnejších vietnamských špecialitách a miestach, kde presne môžeš vo Vietname ochutnať tie najlepšie z nich!
Čo ochutnať vo Vietname? Odporúčam ti tieto najchutnejšie vietnamské špeciality a miesta, na ktorých mi najviac chutili

1. Pho Bo Tai - voňavá rezancová polievka
Častorkát celú noc ťahaný silný hovädzí vývar a tenúčko pokrájané surové hovädzie mäso, ktoré sa priamo v polievke zaleje horúcim vývarom a zostane tak jemné a plné chuti. Vyskúšaj ju trebárs v hanojskom centre v tejto michelinskej reštaurácii za asi 3€.
Keď už sme pri polievke Pho, výbornú ti pripravia aj v reštaurácii menom Nha Hang, Ngoc Linh – tu je fantastické pho menom PHO GA DAC BIET KINH MOI. Vo všeobecnosti platí, že PHO BO je hovädzia verzia, PHO GA kuracia a ak by si si ju chcel obohatiť o ešte viac mäsa, daj si SPECIAL.
V Saigone dám ruku do ohňa za tieto miesta, kde ti pripravia skutočne výnimočne dobré PHO. Reštaurácia Pho Quinh a zatiaľ najlepšie PHO vo Vietname som jedla v tejto reštaurácii s tradíciou už od roku 1988.
2. Pho Bo Čon - pho s omáčkou miesto vývaru
Pho Bo Čon, alebo pho bez vývaru s výbornou sójovou zálievkou v stánku Family pho na rohu hanojskej uličky – moje najobľúbenejšie jedlo vo Vietname vôbec! Tu nedostaneš polievku, ale suchú verziu so sójovou omáčkou, do ktorej si môžeš pridať ešte nakladaný cesnak. Vývar ješ zvlášť. Ten nemáš do rezancov naliať, ale si ho ochutiť limetou, chilli a len ho k jedlu prijedať. Nechaj si anglicky hovoriacim pánom predajcom vysvetliť, ako túto pochúťku správne jesť, alebo sa pozri na môj návod ➡️ ➡️ ➡️
3. Banh Mi - chrumkavá vietnamská bageta
Bageta Banh Mi – bageta, ktorá nemá vo svete bagiet konkurenciu! Nájdeš ju na každom rohu a je len na tebe, ktorý zo stánkov ťa očarí najviac. Ak v stánku uvidíš čerstvé bylinky, nakladanú zeleninu, paštétu alebo gril a z neho rozvoniava marinované mäso, je to ten pravý! Moju obľúbenú môžeš ochutnať v mestečku Hoi An, v malej bagetérii Madam Khanh – The Banh Mi Queen.
4. Bun Cha - voňavé rezance s chrumkavým bravčovým
Bravčové mleté mäso grilované na otvorenom ohni s rezancami, zeleninou a bylinkami v lahodnej sladkokyslej zálievke patrí medzi moje najobľúbenejšie vietnamské špeciality. Túto špecialitu mám najradšej od maminky kamarátky Mai z Nghia Lo v severných vietnamských horách, kam sa môžeš vybrať aj ty a najmä od júna do polovice septembra tu v žiadom prípade nesmieš vynechať sezónu nádherne zelených ryžových polí. Za krásnym autentickým zážitkom sem však môžeš prísť takmer po celý rok a keď už sme pri jedle, zahryzni sa do listu škoricovníka odtrhnutého priamo zo stromu!

5. Bun Bo Nam Bo - rezancový šalát s marinovaným hovädzím
V tesnom závese za bun cha je špecialita Bun Bo Nam Bo – podobná pochúťka s voňavými hovädzími plátkami. Ak budeš v meste Hue, zbehni si tam do veľmi peknej reštaurácie Quan Non Hue – Authentic Hue Food. Špecialitu Bun Bo Nam Bo, ale aj tradičné Bun Bo Hue – aromatickú pikantnú polievku s pôvodom práve v tomto meste a kopu ďalších pochúťok ti tam pripravia úplne dokonale! V Hue tiež stojí zato reštaurácia s príjemnými cenami Café on Thu Wheels v klůdnej uličke s malými hotelmi, v ktorých sme za príjemné ceny aj bývali.
6. Thit Kho Trung - karamelizovaný bôčik s vareným vajíčkom
Kombinácia chutí tohto jedla ma tak uchvátila, že si ho už bežne pripravujem doma a obľúbila si ho aj celá moja rodina. Thit Kho Trung je tradičné vietnamské jedlo, kde sa najskôr rýchlo osmažený bravčový bôčik aj s kožou pomaly dusí v karamelovej omáčke spolu s vajíčkami – zvyčajne kuracími, ale niekedy aj prepeličími. Výsledkom je lahodná, sladko-slaná chuť, často sa podáva s ryžou. Aj vo Vietname je to obľúbené rodinné jedlo, ktoré sa často pripravuje počas sviatkov, ako je Tết – vietnamský nový rok.






7. Banh Xeo - chrumkavá vajíčková placka s krevetami a bôčikom
Môj raňajkový obľúbenec, alebo len taký rýchly chrumkavý snack v rušnejšie dni. Ten pocit, keď si balím kúsok tenučkej vajíčkovej placky zapečenej s drobnými krevetami a bôčikom do chrumkavého šalátového listu, ryžového papiera, rýchlo ju namáčam do sladko kyslého nálevu a zahryznem sa do nej! Ten, ľudia, prajem každému z vás! A aj keď ti ho pripravia na každom rohu naprieč celým Vietnamom, tú najlepšiu som jedla v Hanoji, v reštaurácii Mr Bay Mien Tay – Banh Xeo, ktorú mi odporučili miestni – a tí fakt vedia!
8. Lokálne exotické ovocie priamo z trhov
Mojou prvou zastávkou po príchode do exotickej krajiny je častokrát miestne trhovisko a nákup každého druhu ovocia, aké na trhu objavím. K nemu si kúpim malý nožík s puzdrom vhodným aj na zvyšok cesty, niekde sa zašijem a pustím sa do ochutnávania – a vrelo to odporúčam aj tebe! Výrazné mango, voňavý jackfruit, smradľavý durian, svieže dračie ovocie, liči či rambutan, intenzívna marakuja alebo mangostan sú ovocia, ktoré vo Vietname jednoducho musíš ochutnať! Vyber sa na trh a vychutnaj si intenzívne chute tohto exotického ovocia alebo šťavy z neho, ktoré kúpiš v stánkoch na každom kroku!


9. Šťavy a smoothies z exotického ovocia
Vychladený svieži kokos, čerstvo lisovaná trstinová voda s voňavým kumkvatom, marakujová limonáda a mangové smoothie alebo šťava z akéhokoľvek iného exotického ovocia. Stánky s nimi tu nájdeš na každom kroku a neváhaj sa pri nich osviežiť vo vyčerpávajúce horúce dni.
Môj tip: Ak si svoj nápoj praješ bez cukru, potom fráza NO SUGAR nestačí. V takom prípade ti pán stánkar nápoj výdatne osladí sladký sirupom z trstiny. Maj preto počas celej prípravy oči na stopkách a pri pridávaní čohokoľvek, čo nie je samotné ovocie, stánkara popros, aby ti tam nič okrem ovocia, vody alebo ľadu nepridával.
10. Spring Rolls - voňavé plnené rolky v ryžovom papieri
Ryžové rolky plnené fresh bylinkami, zeleninou, bravčovým mäsom alebo krevetami s arašidovou alebo sladkokyslou zálievkou – vyskúšaj obe! Česrstvé či smažené, zamňa TOP snack vo Vietname!
11. Vajíčková káva a aké nápoje tu musíš ešte ochutnať
Keď ochutnáš jemnú šľahanú vajíčkovú kávu v Hanoji alebo Hoi An, odpadneš! Kokosová káva ťa zase osvieži v horúce dni a za zmienku stojí aj tamarindový nápoj v plechovke, ktorý je prírodnou verziou CocaCola bez bubliniek.

12. Gastronomický klenot v Ninh Binh
V Ninh Binh, meste posiatom obrovskými vápencovými skalami, domove slávneho King Konga, sme si po odporúčaniach miestnych obľúbili reštauráciu so skutočne krásnym prostredím a férovým hodnotením 5* +XanhCoffee. Daj si tu miešaný čaj, napríklad ten s pomarančom, škoricou a broskynou. Naješ sa tu do 4 eur a na kvalitu jedla a prijemnú atmosféru sa tu môžeš absolútne spoľahnúť.
13. Hotpot - spoločenská záležitosť naprieč celou Áziou
Hotpot, alebo hrniec neustále variaceho sa vývaru a ingrediencie od výmyslu sveta, ktoré si v ňom varíš priamo pred sebou. Hotpot nie je len jedlo, je to spoločenská udalosť ideálne pre skupiny priateľov alebo rodiny.

14. Morské plody a ryby sú na ostrovoch a v pri mori MUST!
Napríklad na ostrove Con Dao podávajú špeciálny druh kraba, miestni ho volajú “mooncrab” – mesačný krab, pretože je výnimočný jeho červeno-ružovým sfarbením a oblejším tvarom. Na Vietnamskom pobreží si však môžeš vychutnať množstvo druhov rýb, morských plodov, ústric, ktoré vietnamci často grilujú s maslom a mladou cibuľkou alebo syrom a rada si pochutávame tiež na krevetách na všetky možné spôsoby. Na ostrove Con Dao si určite skoč na túto medzi vietnamcami vychýrenú kokosovú zmrzlinu, podáva sa priamo v čerstvom kokose a je úplne neodolateľná, rovnako ako aj jedlo v tomto malom rodinnom podniku Gia Mih Hand-made Noodle Bistro, ktoré je známe prípravou domácich rezancov a výborných plodovo mora.




15. Chceš ku káve a drinku v Saigone poriadny zážitok?
Potom si zbehni na kávu do Ca Phe Do Phu – Bao v Saigone – tento malý lokál neponúka len výbornú kávu, a fajn jedlo. Spýtaj sa obsluhy, čím je ich kaviareň výnimočná. Oni ti priamo pod tvojimi nohami otvoria vstup do bývalého tajného muničného skladu z vietnamskej vojny a porozprávajú ti jeho príbeh.
A síce toto miesto nie je zrovna autentické ani lokálne, musím ho spomenúť. Na strešnom bare Banana Mana Rooftop si v Saigone môžeš večer vychutnať fakt super drinky a krásny výhľad na západ slnka a doslova úchvatne rozsvietené Ho Chi Minhovo mesto.
16. Vietnamské pivo a alkohol
Vedel si, že vietnamské pivo je jedno z najlacnejších na svete a na trhoch ho kúpiš za pár centov? Vietnamci tiež radi do alkoholu nakladajú všetko, čo chytia. Hady, sršne, v lepšom prípade ženšenový koreň. Veria, že im tieto nápoje zvýšia potenciu, zlepšia zdravie alebo im inak skvalitnia život. Je to drahší alkohol a vo Vietname sa pije hlavne pri výnimočných príležitostiach. Nebudem ťa nabádať, aby si tento alkohol skúšal, ale určite si tento “skvost” vietnamskej gastronómie na cestách všimneš a aspoň už budeš vedieť, o čo ide. Známe je tiež takzvané ryžové whiskey, ktoré by som však nazvala skôr ryžovicou.
17. Fancy trh, kam chodia Vietnamci a turisti ho nepoznajú
A ak ti v Saigone zostane čas naviac, určite si zbehni na tento fancy food market a ochutnaj tam úplne všetko! Pozor, je to nočný food market a je otvorený až od 18h. A síce neponúka tradičné vietnamské špeciality, nájdeš tam topky z medzinárodnej kuchyne, ktoré sú špecialitami pre Vietnamcov.
18. Cao Lau - špecialita v Hoi An, ktorá musí chutiť každému!

Ak zavítaš do mestečka Hoi An, zastav sa aj na miestnu špecialitu Cao Lau – rezance luhované v špeciálnej minerálnej vode z tejto oblasti, zaliate karamelovo – sójovou omáčkou s tenkým plátkom marinovaného bravčového, hrubým chipsom a chrumkavou smaženou cibuľkou. Že sa ti už zbiehajú slinky? A to som ešte nespomenula chrumkavé bylinky, ktoré perfektne dopĺňajú toto unikátne jedlo. To najlepšie, aké sme jedli, za super cenu nájdeš tu.
19. Spýtaj sa vietnamska, čo má z kuraťa najradšej - budeš šokovaný!
Spýtaj sa Vietnamca, ktorú časť kuraťa považuje za najchutnejšiu a pravdepodobne ti odpovie KURACIE PAPRČKY! Odvážil by si sa ich skúsiť? V severnim Vietname môžeš naraziť aj na čierne kura, na miestnom trhovisku dokonca na kobylky či larvy, ktoré sa smažia s rôznymi korením, limetovými listami alebo bylinkami

20. To najlepšie, čo musíš skúsiť v mestách Mui Ne a Dalat
V južných regiónoch, predovšetkým v Dalate, Mui Ne a Vung Tau, zas vyhľadaj pochúťku Banh Can – pred hotelom Blue Sea Mini Hotel v Mui Ne som sa ich nevedela dojesť, tieto vaječné lievančeky plnené mäsom alebo plodmi mora, ktoré môžeš vidieť na obrázku nižšie, sú jednoducho ďalšou bombou vietnamskej gastronómie. Zatiaľ čo tieto lievančeky vietnamci s obľubou zalievajú do výdatného vývaru, podobná pochúťka Banh Khot, častokrát s chobotničkou alebo krevetou, sa podáva nasucho so šalátom, marinovanou zeleninou a zálievkou. Vo Vung Tau sme jedli výborný Banh Khot v Banh Khot 14. V Dalate tiež stojí za povšimnutie podnik menom Pho 27, v ktorom ti ráno pripravia len pho a večer zas len hotpot – nič iné a tak si vieš predstaviť, ako perfektne tu tieto jedlá vedia pripraviť.
A síce nie vietnamské, ale v malom prímorskom mestečku Mui Ne na juhu Vietnamu mi v malom lokále Mai Bowls Muine naservírovali tie najlepšie fruit bowls, aké som kedy v živote jedla – nezabudni si do nich vypýtať poriadnu dávku arašidového masla!
VAROVANIE v Datale: nechoď jesť do Lees Pizza, pretože tam zákazníci dostávajú zmrzlinu za najlepšie hodnotenie na GoogleMaps– preto to najlepšie hodnotenie, ale inak tam jedlo rozhodne nemajú päť-hviezdičkové.

21. Delta Mekongu - kde nám tu najviac chutilo?
Ak sa ocitneš v Soc Trang, meste pagôd v delte Mekongu, zastav sa v reštaurácii Bo Nuong Ngoi s veľkou terasou, kde ti na stôl prinesú ingrediencie od výmyslu sveta a malý provizorný gril, na ktorom si môžeš tieto pochúťky opekať na šikmej horúcej platní, po ktorej ti olej steká do misky a jedlo tak ani nie je príliš mastné. Do ryžového papiera vlož šalátový list, bylinky, rezance, ovocie či zeleninu a mäso a vychutnávaš si ich opäť s výbornou omáčkou.
V meste Can Tho, známom predovšetkým svojimi plávajúcimi trhmi, sme sa nechali uniesť vôňou grilu do typického lokálneho vietnamského pubu Tu Phuong Pub, a okrem toho, že nám tu veľmi chutilo, zažili sme tu aj super atmosféru.
V My Tho s pestrými ostrovmi na rieke Mekong, nás zase zobral miestny kamarát na pho do malého stánku Pho Long, kde údajne pho varia poctivo a bez pridaného glutamatu, ktorý je v Ázii veľmi obľúbenou ingredienciou, no údajne je zdraviu škodlivé.
22. Jedia Vietnamci vážne hady, psy či mačky ?
Ak Vietnamci jedia niečo, čo by sa nám mohlo zdať exotické či bizardné, budú to predovšetkým žaby, hmyz, larvy a kuracie či kačacie vajíčka so zárodkom. Takéto suroviny sú tipycké hlavne v malých dedinách zahrabaných hlboko v horách, kde sú ľahko dostupné a naopak, nemajú tu ľahký prístup k potravinám z okolitého sveta.
Medzi turistami sa vo Vietname spomína aj servírovanie hadieho mäsa a na turistických miestach som na ražni skutočne videla tiež mačky, psy, krokodíly či bobry, ktoré sú ale aj pre Vietnamcov samotných považované za exotické jedlo. Hady zase za luxusné príležitostné pochúťky. Tieto jedlá však nie sú bežnou súčasťou miestnej gastronómie a pre mnohých miestnych sú rovnako kontroverzné, ako pre nás. Ja osobne by som túto stránku gastronómie nepodporovala a dúfam, že ju nebudeš podporovať ani ty.












Ako vidíš, vietnamská kulinárska scéna zďaleka nie je len o pho, banh mi a spring rolls. Je plná pokladov a aj všetko, čo si sa práve dočítal, je len zlomok toho, čo môžeš vo Vietname ochutnať. Čo je na tom celom ale najlepšie? Že vietnamský street food je k tomu všetkému ešte neskutočne lacný!
Neboj sa skúšať nové pochúťky a nechaj sa zlákať dokonalou vôňou do stránku, ktorého špeciality vyzerajú jednoducho neodolateľne. Že ti to možno nebude chutiť? A čo? Za pár drobných si kúpiš niečo iné. Alebo sa bojíš, že sa zo street food vo Vietname môžeš akurát tak dobre po…? Aj nato mám pre teba riešenie – prečitaj si článok, ako sa vo Vietname bezpečne stravovať tak, aby si takýmto nepríjemnostiam držaním sa pár jednoduchých pravidiel predišiel.
Dúfam, že som ti mojím článkom pomohla urobiť si prehľad v najikonickejších a mojich naobľ’benejších vietnamských špecialitách, a že ich na svojich cestách Vietnamom stihneš ochutnať čo najviac – dobrú chuť!

Nadšená cestovateľka, ktorá otočila svoj život naruby a vydala sa na vandrovku.
Kam? Rozhodla som sa, že pôjdem na dovolenku, z ktorej sa už nebudem musieť vrátiť. Zatiaľ mi to vychádza!
Viac o mne a mojich vandrovkách si môžeš prečítať tu: Majča na vandrovke
Okrem cestovania tiež bláznivo rada varím a ešte radšej sa o moje skúsenosti z kuchyne delím.
Ak ťa zaujíma, čo vo svojej kuchyni stváram, pozi sa na blog mlsná Majča.