Druhy ryže – ako sa v nich vyznať?

Aké druhy ryže poznáš a vieš, čím sa od seba líšia? Alebo ti to je úplne jedno? 

Keďže rozdiely medzi jednotlivými druhmi sú pomerne výrazné, určite by si sa mal najbližšie pred prípravou ryžovej pochúťky zamyslieť nad tým, aký druh ryže na ňu použiješ.  

Len poznať správny druh niekedy nestačí

Raz som sa pred prípravou sushi prichytil pri tom, že bezhlavo brázdim obchod za obchodom, aby som našla tú správnu ryžu na sushi. Netušila som, po ktorej mám siahnuť, pretože oficiálnu sushi ryžu“ som zrovna nikde nenašla. Vtedy som ešte netušila, že na sushi sa používa bežná guľatozrnná ryža, dostupná v každých potravinách.

Po tomto incidente som sa rozhodla, urobiť si prehľad dostupnosti jednotlivých druhov ryže v mojom okolí. Okrem iného som zistila, že za nápisy na balíkoch ryže ako „sushi ryža“ či „ryža na talianske rizoto“ si dobre priplatíš a asi ťa neprekvapí fakt, že sú v nej častokrát zabalené bežné druhy ryže, ktoré v inom balení kúpiš za pár faciek. 

Dala som sa teda na prieskum a zisťovala som, aké druhy ryže existujú, načo sú vhodné, čím sa líšia a ktoré odrody ryže môžem v jedlách medzi sebou nahradzovať.

Vzhľadom nato, že ryža na svete nakŕmi denne asi 3 bilióny ľudí, je jej nespočetné množstvo druhov. Keby sme sa mali zaoberať všetkými, asi by si sa nedočítal. Druhov ryže je totiž viac ako osem tisíc, preto ti v tomto článku prinášam prehľad tých, ktoré sú v našich končinách najdostupnejšie a najpoužívanejšie.

Dvomi úplne najzákladnejšími druhmi ryže sú ryža hnedá a ryža biela, pričom rozdiel medzi nimi spočíva v ich spracovaní.

Hnedá ryža

Je ryža očistená od šupky. Na zrnku ale zostáva zachovaná povrchová vrstva plná minerálov a vitamínov, vďaka čomu je zdravšia ako biela ryža. Vyznačuje sa špecifickou chuťou a pomerne zdĺhavou prípravou

Biela ryža

Je hnedá ryža zbavená povrchovej vrstvy bohatej na minerály a vitamíny. Z ryže nám tak zostáva prakticky len škrob v podobe bieleho zrnka. Biela ryža má však dlhšiu trvanlivosť a varí sa podstatne kratšie ako hnedá ryža. 

Odrody bielej ryže

U nás najpoužívanejšími odrodami bielej ryže sú:

Dlhozrnná ryža

Aromatická, chutná, nadýchaná. Je vhodná ako samostatná príloha k jedlám alebo do všetkých receptov, v ktorých nechceš, aby sa ryža lepila. Ak sa chceš čo najviac vyhnúť lepivosti, pred prípravou ju dobre opláchni.

V našich končinách sú najznámejšie tieto 2 odrody dlhozrnnej ryže:

Ryža basmati

  • voňavá, sypká, fitness ryža

  • pestuje sa v Indii a Pakistane, zavlažovanie výhradne ľadovcovou vodou z nej robí ušľachtilý produkt

  • výborná voňavá príloha k orientálnej a ázijskej kuchyni, omáčkam, grilovaným, pečeným a smaženým jedlám

  • vďaka svojmu vysokému glykemickému indexu má prívlastok fitness ryža, zasýti na dlhšiu dobu a obsahuje menej kalórií

Jazmínová ryža

  • voňavá, jemne lepivá

  • najviac jazmínovej ryže sa produkuje v Thajsku, Kambodži, Vietname a Laose


  • vhodná ako príloha k čínskej kuchyne a kuchyne juhovýchodnej Ázie, omáčkových jedál, ku krevetám či do sladkej kuchyne

  • nekombinovala by som s výraznými druhmi mäsa, napríklad s údeninami


Guľatozrnná (krátkozrnná) ryža

Nezameniteľná krémová konzistencia bez výraznejšej chute, to je hlavným znakom guľatozrnnej ryže. Okrem talianskeho rizota a španielskej paelly je výbornou voľbou aj pre ryžový nákyp, mliečnu ryžu a iné krémové ryžové dezerty.

Najznámejšími odrodami guľatozrnnej ryže sú:

Guľatozrnná ryža bez uvedenia konkrétnej odrody

  • Na balíkoch guľatozrnnej ryže častokrát nenájdeš informáciu o konkrétnej odrode. Takáto guľatozrnná ryža sa predáva tiež pod názvom sushi ryža, hoci sa jedná o identickú ryžu.

  • Táto ryža je vhodná na prípravu sushi,  ryže ako klasickej lepivejšej prílohy či ryžových dezertov.

Ryža Arborio, Carnaroli, Vialone Nano

  • Krémová ryža, vysoko odolná proti rozvareniu. Ide o druh japonskej ryže pestovanej predovšetkým v Taliansku.

  • Ideálna na prípravu pravého talianskeho krémového polotekutého rizota.

Ryža Bomba

  • Ryža veľmi podobná Arborio a Carnaroli, typická je však predovšetkým pre španielsku kuchyňu, známu najmä pochúťkou menom paella.


TIP

Pri príprave krémových ryžových jedál ako paella, rizoto či mliečna ryža, ti ryžu odporúčam neoplachovať. Práve oddelený škrob v podobe prášku, ktorý ryžu obaľuje, je najdôležitejšou ingredienciou pre dokonalú krémovú konzistenciu jedla. Ak si sa aj napriek tomuto faktu rozhodol ryžu pred prípravou umyť, urob to opatrne, aby si z ryže vymyl čo najmenej škrobu. 

Naopak, ak chceš z guľatozrnnej ryže pripraviť nelepivú prílohu či sushi, ryžu poriadne preper v čistej vode.

Vec vkusu

Aj guľatozrnnú ryžu môžeš pripraviť ako klasickú prílohovú ryžu. Bude na rozdiel od dlhozrnnej ryže lepivejšia a hutnejšia. Nájde sa však veľa ľudí, vrátane mňa, ktorí ju majú práve takúto najradšej.

Ryža vo varných vreckách a ryža Parboiled

Ak chceš variť kvalitne a chutne, v kuchyni sa určite vyhni ryži v predpripravených varných vreckách. Takáto ryža sa varí v plastovom vrecku, vo väčšom množstve osolenej vody, z ktorej sa po uvarení vyberie. To veru neznie ako kvalitný kulinársky zážitok. 

Osobne tiež nie som zástancom ryže parboiled. Parboiled neoznačuje ďalšiu odrodu ryže, špecifický názov si vyslúžila jej úpravou v podobe tepelného a tlakového spracovania ešte neolúpaných ryžových zrniek. Vitamíny a minerály zo šupky tak preniknú do zrnka, ktoré si aj po ošúpaní a vyleštení tieto zložky zachová. Parboiled ryža je síce výživnejšia ako inak nespracovaná biela ryža, ale jej štruktúra a chuť po uvarení klasickej ryži nesiaha ani po päty.

Teraz už vieš, ktorú ryžu budeš variť ako prílohovú, po ktorej siahneš, keď budeš variť rizoto, z ktorej uvaríš tú najlepšiu mliečnu ryžu na svete a ktorú rozhodne kupovať nebudeš.

Je jasné, že doma nemusíš mať všetky spomínané druhy ryže. Na bežné varenie si kľudne vystačíš s jedným balíkom dlhozrnnej na prílohy a ďalším balíkom guľatozrnnej na krémové ryžové pochúťky. V rámci týchto dvoch základných druhov môžeš ryžu nahradiť inými odrodami. 

Pri paelle a talianskom rizote sa však drž vyššie spomínaných konkrétnych odrôd ryže, ktoré môžeš medzi sebou zamieňať. Nepoužívaj na ne guľatozrnnú ryžu bez uvedenia konkrétnej odrody, tá by sa ti mohla počas prípravy rozvariť.

 

Vieš, ako ryžu a pochúťky z nej pripraviť tak, aby bola dokonalá? To, ako uvaríš perfektnú klasickú ryžovú prílohu, vysvetľujem v článku Jednoducho RYŽA. Časom tu však pribudnú ďalšie výborné ryžové recepty, po ktorých sa budeš oblizovať až za ušami.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore