Majča

Majča

Jednoducho RYŽA

prejsť na recept

Ten pocit, keď sa chceš blysnúť v kuchyni pred svojim novým frajerom, na večeru mu dávaš na výber pečenú kačku s domácou knedľou, roastbeef alebo steak, a on zahlási:

„Dal by som si niečo s ryžou.“

V mojej kulinárskej duši sa rozmáha panika. 

Niežeby som ryžu na klasický spôsob predtým nikdy nevarila, no nie je to príloha, ktorú by som robila každý deň. Naviac recept, ktorý som v tej chvíli mala poruke, pôvodne znel asi takto: 

Idem na to!

Osmažiť ryžu na oleji zvládam. Prilievam vodu, posolím a ryžu zakrývam. Aby sa mi voda čím skôr zohriala, nechávam oheň na najsilnejšom stupni 9. Keď sa voda začne variť, oheň znižujem na polovicu, teda stupeň 4,5.

Googlim, že ryžu treba variť asi 15 minút, a tak zapínam časovač a nedočkavo čakám. Hneď po dovarení zdvíham pokrievku a zvedavo ochutnávam. 

Schválne, čo všetko si myslíš, že sa môže pri varení OBYČAJNEJ RYŽE pos*ať?

  • zrnká sú v strede nedovarené
  • ryža sa od seba neoddeľuje tak pekne, ako tá od mamky
  • je málo slaná, aj keď voda bola po osolení slaná tak akurát
  • a na spodku hrnca sa vyníma nepekná prihorenina

Aj napriek tomu, že sa môj recept výrazne neodlišuje od iných receptov na internete, ryža zákeráčka mi to nedaruje a pri ďalších pokusoch s radosťou ďalej skúša moju trpezlivosť.

  • raz mi na spodku hrnca prihorí, inokedy v nej zas zostane voda
  • podľa nálady je sypká alebo sa lepí
  • buď sa v strede nedovarí, alebo je na povrchu rozvarená, mazľavá či kašovitá

Časom som zistila, že môj milý to s tou ryžou myslí smrteľne vážne a nemieni sa jej v našom spoločnom stravovaní vzdať. Životnému obdobiu, kedy prípravu ryže vnímam ako zriedkavú pokus – omyl akciu, je koniec.

Rozhodla som sa raz a navždy zistiť, ako mám pripravovať dusenú ryžu tak, aby bola vždy spoľahlivo tip-top a môjmu drahému chutila najviac na svete. 

Každý ďalší pokus teda zahajujem analýzou toho, čo som asi naposledy urobila zle a hľadám spôsoby, ako môžem chybu pri ďalšom varení ryže napraviť. 

Dumala som, skúšala a prišla som na to! 

12 zásad dokonalej dusenej ryže

Už viem nielen to, čo všetko sa dá pri príprave ryže pokašľať, ale aj to, ako sa dá týmto chybám veľmi ľahko vyhnúť. Stačí, že sa budeš držať pár pravidiel a aj tvoja ryža bude presne taká, aká má byť.

1. Výber správnej ryže

Rozdiely medzi jednotlivými druhmi ryže sú pomerne výrazné, preto by si sa pred prípravou plánovanej pochúťky mal zamyslieť nad tým, aký druh ryže s ním skombinuješ. 

Najdôležitejšie je vedieť rozoznať ryžu dlhozrnnú od ryže guľatozrnnej.

Pozri sa na obrázok a rozdiel ti bude jasný okamžite. 

Dlhozrnná ryža

Ako prílohová ryža sa najčastejšie používa ryža dlhozrnná. Je nadýchaná, sypká, voňavá, nelepí sa a nerozvára. 

Najznámejšími dlhozrnnými odrodami sú ryža basmati a jazmínová. Obe sú dostupné v bežných potravinách. 

Tútu ryžu rada používam ako prílohu k ázijským, orientálnym a smaženým jedlám. Kvôli výraznej vôni by som ju však nekombinovala napríklad s údeným.

Guľatozrnná ryža

Guľatozrnná ryža sa ako prílohová používa menej bežne, no pokiaľ máš rád lepivejšiu, hutnejšiu ryžu bez výraznej chute, kľudne po nej siahni.

V obchodoch sa častokrát predáva bez udania konkrétnej odrody, no bez problémov ju od dlhozrnnej rozpoznáš na prvý pohľad. Nájdeš ju tiež v balíčkoch označených ako sushi ryža, za tento názov si však v každom obchode dobre priplatíš.

Guľatozrnnú ryžu bežne podávam ako prílohu ku klasickej slovenskej a českej kuchyni, napríklad k pečenému kuraťu alebo španielskym vtáčikom.

V kuchyni sa vyhni ryži v predpripravených variacich sáčkoch. Osobne tiež nie som zástancom ryže parboiled, ktorá prešla tepelným tlakovým spracovaním. Obsahuje preto síce viac vitamínov ako inak nespracovaná biela ryža, ale jej štruktúra a chuť po uvarení klasickej ryži nesiaha ani po päty.

Je len na tebe a tvojich chuťových preferenciách, pre aký druh ryže sa rozhodneš. Vo svojej kuchyni môžeš kľudne podávať ku všetkým jedlám výhradne jeden druh. Ten, ktorý ti najviac chutí. 

V širšom kontexte sa druhom ryže venujem tu.

2. Výber správneho hrnca

Na prípravu klasickej dusenej prílohovej ryže je vhodné zvoliť nižší hrniec so širším dnom a pokrievkou

Ryža na spodku širšieho hrnca nebude zaťažená množstvom ryže nad ňou. Zostane tak sypká a nadýchaná.

3. Množstvá a správne pomery

Koľko ryže?

O množstve surovín na jednu porciu premýšľam v dvoch merítkach. 

Keď ryžu varím vo všedný deň a nechcem, aby zostalo niečo navyše, varím pre jednu osobu 60 g surovej ryže. Na tanier sa mi tak dostane asi 150 g hotovej ryže. Ak by nám množstvo nestačilo, v chladničke sa dodatočne vždy nájde niečo malé pod zub. 

Pri varení pre hostí je ale dôležité, aby bolo všetkého dosť, preto na osobu počítam 80 g surovej ryže, teda 190 g hotovej. Podrobnejší prehľad nájdeš v tabuľke nižšie. 

Správny pomer ryže a vody

Pri príprave ryže je tiež dôležité odhadnúť správny pomer ryže a vody. Najbežnejšie sa používa pomer 1:1,5. Teda jeden diel ryže budeš variť v jednom a pol diele vody

Ak je výsledná ryža tvrdšia, ako máš rád, môžeš nabudúce pridať o trochu vody viac. Čím viac vody, tým je ryža mäkšia a menej sypká. 

POMÔCKA

Do jedného klasického čajového hrnčeka sa vojde približne 320 g ryže, teda na 4 porcie.

Ako správny bifľoš by si už mal ovládať, či hovorím o porcii na všedný deň alebo na hostinu 🙂 

Na jeden hrnček ryže potom budeš potrebovať 1,5 rovnakého hrnčeku vody. 

Častokrát bolo pre mňa výzvou odhadnúť, koľko je pol hrnčeka, keď bol na spodku úzky a hore široký. Preto ak máš podobný problém, môžeš sa spoľahnúť na pomery ryže a vody nižšie. 

4. Oplachovať, či neoplachovať?

Na prvý pohľad nevinná, no po zahĺbení sa do problematiky v skutku kontroverzná téma, ktorá rozdeľuje gastronomickú spoločnosť. Preto som sa rozhodla jej venovať samostatný článok, aby si si na ňu mohol urobiť vlastný názor.

V skratke, rozumné argumenty nahrávajú obom teóriám a je len na tebe, s ktorými sa stotožníš. Ak si nerozhodný, možno ti pomôže fakt, že opláchnutie ryže je jednoduchý krok, ktorý ti zaberie asi minútu.

5. Posmažiť či neposmažiť?

Zastávam názor, že všetko posmažené je lepšie, ako neposmažené. Smaženie ryžu pred dusením prevonia a uvarená bude možno o trochu sypkejšia. Ak sa však snažíš vyhnúť každej kvapke tuku, tento krok môžeš vynechať.

6. Horúca voda

Počas varenia je lepšie pridávať do jedál vriacu, či aspoň teplú vodu. Okrem toho, že tým ušetríš energiu, ktorej rýchlovarná konvica pri ohrev vody spotrebuje menej, neprerušíš ani proces varenia. Môžeš sa tak tiež lepšie spoľahnúť na čas dusenia ryže a zbytočne ju neprevaríš.

7. Dochucovanie

Najmä jazmínová a basmati ryža sú same o sebe veľmi chutné, preto ich mnohí kuchári vôbec nesolia.

Pokiaľ sa rozhodneš pre slanú ryžu, osoľ vodu tak, aby bola slaná ako morská, alebo o o trochu slanšia, ako má byť výsledná ryža. 

Pre predstavu, do 200 ml vody dávam približne pol malej lyžičky (3g) soli. Začni však radšej menším množstvom a prípadne ryžu potom dosoľ. 

Ryži svedčí tiež množstvo ďalších dochucovadiel. 

  • U nás doma bola súčasťou každej ryže štipka vegety.
  • Krásne do žlta ju sfarbíš pridaním trošky kurkumy.
  • Niekto dodá ryži šmrnc tým, že ju varí vo vývare.
  • Ďalší najskôr na oleji do sklovita osmaží nadrobno pokrájanú cibuľku, až potom pridáva ryžu s vodou.
  • Cibuľku môžeš doplniť alebo nahradiť tiež cesnakom, hráškom a inou zeleninou.
  • Ja si občas vyhodím z kopýtka tým, že ryžu neposmažím na oleji, ale na masle.

8. Tesne nad bodom varu

Po tom, čo sa ryža s vodou začnú variť, musíš stiahnuť oheň na také minimum, aby voda pomaly prebublávala.

Toto je krok, ktorý si budeš musieť na tvojom sporáku pri prvých dvoch – troch pokusoch odsledovať. Zapamätaj si, aký stupeň si použil. Ak sa ti ryža pripáli, musíš nabudúce variť na slabšom. Ak sa voda po chvíľke prestáva variť a po dovarení ti v ryži voda zostane, nabudúce o stupeň – dva pridaj. Na mojom sporáku so stupňami 1-9 varím ryžu na 2,5. 

9. Ako dlho variť ryžu?

Na všetky tri vyššie spomínané bežné druhy ryže si nastav časovač na 15 minút.

Teória vraví, že guľatozrnná ryža sa varí o trochu dlhšie ako dlhozrnná, čo celkom logicky vychádza z jej tvaru. Guľatozrnná ryža je hrubšia a teplo s vodou teda dlhšie preniká do jeho stredu. Pri klasickej dusenej ryži si to však nebudeme komplikovať. 

To že sa ryža spoľahlivo dovarí, ti zaručí jeden z ďalších krokov.

10. Miešať či nemiešať?

Ryžu počas varenia nemiešaj. 

Pokiaľ však ešte nie si úplný macher v nastavení dokonalej teploty pre varenie ryže na tvojom sporáku, v polovici varenia do ryže nakukni a skontroluj, či neprihára a prípadne zníž teplotu.

11. Najdôležitejší krok

Práve na konci varenia sa musí udiať niečo, čo ti zaručí 80 % úspechu uvarenia dokonalej ryže. Po kombinovaní rôznych teplôt, hrncov a pomerov som zistila, že najdôležitejšou časťou varenia ryže je NEROBIŤ VÔBEC NIČ! 

Ešte dôležitejšie je, nerobiť to vôbec nič V TEJ SPRÁVNEJ CHVÍLI.  

Bezprostredne po dovarení ryžu v žiadnom prípade neodkrývaj, vypustíš tak z hrnca vodu a teplo, ktoré mala ryža absorbovať do seba. Po odstavení z ohňa preto nechaj ryžu ešte aspoň 10 minút zakrytú. To ti zaručí, že bude uvarená rovnomerne, teda nebude na povrchu rozvarená ani v strede surová.

12. Kyprenie ryže

Po 10 minútach po dovarení je ryža pripravená na podávanie. Ak chceš, aby bola úplne dokonalá, opatrne ju od vrchu po spodok prekypri vidličkou ako kuskus. 

Recept na dusenú ryžu

Ingrediencie pre 4 osoby:

  • 1 plný hrnček ryže (320 g)
  • 1,5 hrnčeku horúcej vody (550 ml)
  • 1 PL oleja alebo masla (10 g)
  • asi 1 KL soli

     

  • hrniec so širším dnom a pokrievkou

KL – kávová lyžička
PL polievková lyžica

Postup:

  • Ak si zástancom oplachovania ryže, najskôr ju dobre rukami preper v studenej vode, ktorú následne vyleješ. Do ryže vlej ďalšiu vodu a takto oplachuj, až kým voda nie je číra. Nechaj ju odkvapkať.
  • Do konvice si daj zohriať 550 ml vody.
  • Na sporáku si nechaj rozohriať hrniec so širším dnom, na ktorý máš dobre padnúcu pokrievku.
  • Do hrnca pridaj 1 PL oleja alebo masla a nechaj ho rozohriať.
  • Keď je olej rozpálený, pridaj doňho ryžu a za stáleho miešania ju minútku opekaj. Nesmie prihorieť, preto prípadne reguluj teplotu.
  • Do ryže zboku opatrne vlej horúcu vodu. Dávaj pozor, dno hrnca je rozpálene a para z vody by ťa mohla popáliť.

  • Pridaj soľ. Aby si ryžu nepresolil, začni menším množstvom, vodu ochutnávaj a soľ pridávaj podľa chute. Voda by mala byť o trochu slanšia, ako má byť výsledná ryža.

  • Ryžu dobre premiešaj, ohen stíš na minimum tak, aby voda pomaly prebublávala. 
  • Zakry pokrievkou a ryžu dus 15 minút.
  • Ryžu počas varenia nemiešaj.
    Ak si si varením ryže zatiaľ neistý, v strede varenia výnimočne nakukni, či sa voda varí a či ryža neprihára. Na ďalšie pokusy si však zapamätaj ideálny stupeň varenia na tvojom sporáku a ryžu nechaj pekne napokoji. 
  • Po 15 minútach ryžu NEODKRÝVAJ, ale ju odstav z ohňa a nechaj ju ešte 10 minút postáť.
  • Po 10 minútach po dovarení môžeš ryžu nakypriť vidličkou, bude tak krásne nadýchaná.
  • Hurá, ryža je hotová a môžeš ju podávať! 

Dobrú chuť

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore