Majča

Majča

Pár riadkov o mlsnej Majči

Kto som?

Milujem varenie! Pri varení, meditujem, relaxujem, do kuchyne vypúšťam svoje vnútorné kreatívne zviera. Popri dlhšom varení si poupratujem alebo si s kamoškou nalejeme za pohárik vínka a preberieme všetky divy sveta. Niekedy naopak, dokážem počas prestávky v práci z potravín kategórie “čo chladnička dala“ pripraviť za 20 minút tak výborné jedlo, že som z toho sama v šoku a rýchlo lovím v pamäti, aby som si zapísala každý detail jeho prípravy. 

Pri varení už nemusím dumať nad každým zapeklitým, nepresne popísaným krokom. Moje kulinárske výtvory už nie sú výsledkom šťastnej náhody, ale dobroty, ktoré vznikajú s pohodou, ľahkosťou a bez stresu.

Ale ako variť bez stresu, keď si v kuchyni úplná lama?

Vychutnať si dobré jedlo, to je moje! O nových kulinárskych objavoch sa viem nadšene vykecávať celé hodiny. Jedlo je jednoducho mojou vášňou. Musím sa však priznať, že pri samotnej príprave týchto pochúťok by som ešte pred pár rokmi, a najmä v istých momentoch, všetky kuchárske knihy najradšej vyrútila do koša. 

Neraz som varenie považovala za povinnosť, časovú záťaž či prostriedok na ušetrenie pár dukátov počas štúdia. Pri náročnejších nových receptoch som sa vedela vytočiť tak, že som sa rozhodla si za toto jedlo v budúcnosti radšej priplatiť v reštaurácii, aby som sa s ním nemusela doma patlať celú večnosť a ešte si k tomu esteticky zruinovať celú kuchyňu. Inokedy som sa zasekla pri nejakom kroku alebo výsledok na mojom tanieri vyzeral a určite aj chutil inak, ako na obrázku v kuchárskej knihe. 

V receptoch denne narážam na inštrukcie ako: 

  • pridáme ocot, cukor a soľ podľa chuti
  • cesto necháme dostatočne vykysnúť
  • zahustíme podľa potreby 

Za mierky ako “od oka” alebo “tak akurát” by som sekala prsty! Po pozornom prečítaní takýchto inštrukcií s pochopením môže z toho bežnému smrteľníkovi vychádzať len jedno: CHOĎ SA NAJESŤ MAMKE. 

Ako zistiť, či je práve nájdený recept ten pravý a najlepší? 

Ako zachrániť prihorené, presolené jedlo či zrazenú plnku? 

Ako nepresmokliť každé krájanie cibule? 

Ako spotrebovať potraviny, ktoré sa mi zvýšili z predošlého receptu? 

Tadáááá, tu som!
A veľa tvojich kuchynských trablov som už vychytala

Odpovede na tieto a mnohé iné otázky som hľadala a poctivo si ich zapisovala. Nerada robím rovnaké chyby opakovane, tak som svoje recepty pri každom ďalšom varení vždy upravovala a postupne som v nich vychytala všetky muchy. A keďže som kamoška a nezáleží mi len na spokojnosti tvojho pupku, ale aj na tvojom duševnom zdraví, nech sa páči, tu ich máš ako na zlatom podnose.

Mlsná Majča nepodlieha trendom

Varím a pečiem všetko, na čo práve dostanem chuť. Od chrumkavej kačice s knedľou podľa receptu od babičky, cez európsku, vietnamskú, mexickú a inú svetovú kuchyňu, až po dezerty pre tých najlenivejších z lenivých. Niekedy s nadšením varím celý deň, inokedy mi príprava plnohodnotného obedu zaberie 30 minút. Raz uvarím zdravú a ľahkú fitness večeru, ďalší deň zas hamburger s poriadnou porciou domácich hranoliek. 

Blog mlsná Majča slúži ako studnica mojich gastronomických poznatkov, rád mojej rodiny a všetkých šikovných kuchárov, ktorí ma v kuchyni inšpirujú. Je to databáza receptov, podrobných postupov a kulinárskych múdrostí, ktoré z tvojej kuchyne raz a navždy vyženú všetky otázniky, neistotu a im podobné, od varenia odrádzajúce prvky. Odstránia z nej elementy, ktoré robia z varenia neželanú povinnosť a príprava dobrôt bude činnosť, na ktorú sa budeš tešiť. Alebo ťa aspoň nebude tak vytáčať 🤷‍♀️.

Var s ľahkosťou, bez stresu a domýšľania, nasledovaním jasných, veľakrát v kuchyni testovaných receptov – receptov overených mlsnou Majčou.

Návrat hore