Majča

Majča

Pečené kuracie stehienka

Aj keď u nás doma mamka upečie to najdokonalejšie šťavnaté kura, všetci sa okamžite vrhneme na najchutnejšie, najšťavnatejšie MŇAM stehienka. Gazdiná, čo chce využiť každý kúsok kuraťa čo najlepšie, skelet a krídelká radšej vyvarí v dobrej nedeľnej polievke. Kuracie prsia zase šupne do pochúťky, ktorá podčiarkne ich jemnosť a ušetrí ich pred vysušujúcim pečením. U mamky Anky sa teda z kuraťa vypekajú vždy len stehná, aby v rodine vládol mier a spokojnosť z toho, že sa každému ušiel ten najlepší kúsok.

Aby boli aj tvoje stehienka dokonalé a MŇAM, drž sa pri ich príprave týchto pár zásad

  •  Mäso by malo byť pred prípravou v izbovej teplote, bude sa ti s ním v kombinácii s maslovou marinádou oveľa lepšie pracovať.

  • Pred prípravou ryže si preštuduj, čo všetko ju môže urobiť ešte dokonalejšou a po dovarení ju nechaj zakrytú odpočinúť ešte ďalších  10-15 minút.

  • Keď polievaš mäso výpekom, nepolievaj ho šťavou, ale vypečeným tukom a maslom, ktoré sa držia na vrchu výpeku. Koža tak bude krehkejšia a chrumkavejšia. 

Ako nato a ako by mala príprava stehien v jednotlivých fázach varenia vyzerať, nájdeš v tomto videu:

Recept

Na 6 porcií potrebuješ:

na kuracie stehná

  • 6 ks (asi 1,7 kg) kuracích stehien
  • 100 g masla
  • 2 KL soli
  • 2 KL sladkej červenej mletej papriky
  • ½ KL mletej rasce
  • 1 KL cibuľového prášku (môžeš vynechať, viď. tipy a triky pod receptom)
  • pekáč s pokrievkou alebo zaimprovizuj s plechom a alobalom

na zeleninovú ryžu

  • 3 PL oleja
  • 1 ks (150 g) cibuľa
  • 2 ks (200 g) mrkva
  • 1 hrnček (200 g) mrazeného hrášku
  • 480 g ryže
  • 800 ml vody
  • 1 KL (10 g) soli
  • hrniec so širším dnom a pokrievkou

na podávanie

  • ovocný kompót

PL = polievková lyžica
KL = kávová lyžička

POSTUP: 

  1. Kuracie stehná vyber z chladničky aspoň dve hodiny pred prípravou, aby sa zohriali na izbovú teplotu a netuhla ti na nich pri marinovaní maslová majča. Okrem toho sa ti tak krásne rovnomerne prepečú.

  2. Trúbu rozohrej na 180 °C.

  3. Maslo rozpusti, pridaj doň soľ, červenú papriku, rascucibuľový prášok a všetko dobre premiešaj.

  4. Stehná očisti od zvyškov peria.

  5. A ide sa marinovať. Na stehne oddeľ kožu od mäsa a votri medzi ne marinádu. Toto urob so všetkými stehnami. Marinádou teraz potri najskôr spodné časti stehien. Potom ich pootáčaj tak, aby boli na pekáči poukladané kožou hore a potri ich všetky zvrchu. Zvyšnú marinádu odlož.

  6. Mäso prikry a šup s ním do trúby. Ak ho máš dobre prikryté, hodinu sa oň vôbec nemusíš starať. V opačnom prípade ho po 30 minútach skontroluj a ak pod mäsom nie je žiadna šťava, podlej ho hrnčekom horúcej vody. Vodu vlievaj do pekáča opatrne z boku, nieže vodu naleješ rovno na mäso a zmyješ z neho marinádu :).

  7.  Medzi časom si priprav ryžu podľa krokov nižšie.

  8. Po hodine pečenia kura odokry a zvrchu ho potri zvyškom marinády. Vlož ho späť do trúby – môžeš na vyšší stupienok, aby bola koža bližšie špirály. Trúbu teraz nastav na 220 °C, aby sa koža zapiekla do chrumkava.

  9. Kura počas najbližšej polhodinky poctivo kontroluj, aby ti zhora nepriháralo do čierna. V takom prípade zníž teplotu o nejakých 5-10 stupňov. Ak máš pocit, že sa ani po 10 minút pečenia nič nedeje, teplotu zase pridaj. Kura by sa malo za pol hodiny zapiecť krásne dozlatista. Stehná môžeš počas zapekania popolievať tukom, ktorý sa drží navrchu výpeku.

Ryža

Ak chceš, aby bola tvoja ryža úúúplne dokonalá, pozri sa, čo všetko v jej príprave hrá rolu v článku jednoducho ryža.

  1. Cibuľu a mrkvu pokrájaj na kocky – asi 0,5 cm.

  2. V hrnci so širším dnom na strednom ohni rozpáľ olej.

  3. Do hrnca pridaj cibuľu a 3 minútky ju za občasného miešania posmaž dosklovita.

  4. K cibuli pridaj mrkvu, hrach a smaž spolu 5 minút.

  5. Pridaj ryžu a všetko spolu za stáleho miešania smaž ďalšie dve minúty.

  6. Do hrnca z boku opatrne nalej vriacu vodu. Pozor, aby ťa nepopálila para z rozpáleného hrnca.

  7. Ryžu osoľ tak, aby voda bola o trochu slanšia, ako by mala byť hotová ryža. Do tohto množstva teda pridáš asi 1 KL.

  8. Ryžu prikry, oheň zníž na minimum, nech ryža pomaly prebubláva a dus ju 15 minút.

  9. PO DOVARENÍ RYŽU ĎALŠÍCH 15 MINÚT NEODOKRÝVAJ.

     

  10. Keď je ryža hotová, odokry ju a vidličkou ju opatrne nakypri, bude tak krásne nadýchaná.

Weheej, ani si sa nenazdal a máš hotovo! Kura podávaj s akýmkoľvek ovocným kompótom. U nás idú najviac jednoznačne zavárané broskyne, v pätách sú im marhule a hneď za nimi višne či čerešne. Ryžu určite nezabudni výdatne poliať výborným výpekom z mäsa.

Podpultovky mlsnej Majči

  • Pod mäso môžeš podľa chute poukladať mrkvu, petržlen, cibuľu, cesnak, prípadne jablká. Zeleninu extra nedochucuj. Keďže marináda na mäso je jednoduchá a univerzálna, môžeš ju kombinovať prakticky s čímkoľvek.

  • Ak robím kura na obed, mäso z chladničky vyberiem hneď ráno, keď vstanem z postele. Ak na večeru, vyberám ich hneď, ako prídem z práce.

  • Cibuľový prášok je nepovinnou ingredienciou, ktorá marináde dodá plnú sladkastú chuť. Ak ju vynecháš, podobný efekt dosiahneš pridaním ½ KL cukru alebo tiež mrkvou či cibuľou, ktorú šupneš do pekáča ku kuraťu.

  • Ak máš doma prso-žrúta, ktorý nie je fanúšikom oberania kuracích stehien, môžeš mu do pekáča prihodiť prsíčko. Ale nie len také hocijaké! Musí byť s kožou a ideálne aj s kúskom kosti, aby bolo z každej strany chránené pred vysušením. Samozrejme, že takto môžeš kľudne pripraviť aj celé kura. 

  • Ak si chceš mäso predpripraviť, môžeš ho po hodine pečenia odložiť a zapiecť ho až tesne pred podávaním. Zaistíš tak svojim hosťom dokonale chrumkavú kožu. Pred dopečením nezabudni stehná dobre popolievať tukom, ktorý sa drží navrchu výpeku.

  • Do ryže môžeš pridať ½ KL kurkumy, ktorá jej dodá nielen veľa vitamínov, ale aj peknú žltkastú farbu.

  • Ryžu zalievaš vriacou vodou, aby sa si si jednoduchšie odstopoval dobu jej varenia. Ak by si ryžu zalial studenou vodou, musíš na silnom ohni odsledovať, kedy sa ryža začne variť, potom oheň stlmiť a začať stopovať.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore