Majča

Majča

Talianska rajčinová polievka

Moja najobľúbenejšia! Typická talianska rajčinová polievka, nad ktorou zaručene neohrnie nos ani zarytý mäsožravec. Zároveň si na nej ale bez kompromisov pochutí bezlepkáč či vegetarián. So správnou náhradou za parmezán nakoniec neurazí ani vegána, antilaktozáka či odporcu kravskej bielkoviny. S talianskou rajčinovou polievkou luxusne pohostíš pacientov všeho druhu z potravín, ktoré máš bežne doma a jej príprava ti nezaberie viac ako 30 minút. I just love it! Poďme nato.

Daj si záležať a priprav polievku tak, aby bola  D O K O N A L Á. Stačí sa držať týchto zásad:

  • Zeleninu musíš dobre posmažiť do zlatista. Takto skaramelizovaná zelenina polievke dodá dokonalú plnú chuť.
  • Ak chceš polievku jemnú a krémovú, rozmixuj ju, až keď je zelenina úplne mäkká. Inak by ti v nej mohli zostať jej malé kúsky.

Ako nato a ako by mala príprava pravej talianskej rajčinovej polievky v jednotlivých fázach varenia vyzerať, nájdeš v tomto videu:

Recept

Na 6 porcii potrebuješ:

  • 3 PL olivového oleja
  • 1 veľkú cibuľu (150 g)
  • 2 mrkvy (asi 250 g)
  • 1/4 očisteného menšieho zeleru (asi 200 g)
  • 500 ml paradajkovej passaty (pasírované rajčiny – pretlak)
  • 300 ml vody
  • 1 KL soli
  • 1 KL cukru
  • štipka čierneho korenia (ideálne čerstvo pomleté)
  • bazalka na ozdobu
  • parmezán alebo iný syr na posypanie
  • ponorný alebo smoothie mixér
  • hrniec so širším dnom

PL = polievková lyžica
KL = kávová lyžička

POSTUP: 

  1. Cibuľu ošúp a pokrájaj na kocky.

  2. Mrkvu a zeler očisti, a postrúhaj najemno.

  3. V hrnci na strednom ohni rozpáľ olivový olej, pridaj cibuľu a asi 2 minútky ju smaž dosklovita.

  4. Pridaj postrúhaný zeler mrkvu. Za častejšieho miešania zeleninu restuj asi 10 minút do mäkka.

    Zelenina by sa ti mala naspodku hrnca prichytávať dozlatista, nie však do čierna! Takéto skaramelizovanie zeleniny dodá polievke ten správny šmrnc.

  5. Pridaj rajčinovú passatu, vodu, soľ, cukor a štipku čierneho korenia. Za občasného miešania var prikryté 15 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.

    Rajčinové passaty a pretlaky majú častokrát rôznu hustotu a chuť, preto podľa druhu prípadne uprav množstvo vody, soli a cukru. Polievku urob najskôr radšej hustejšiu, aby sa v nej dobre rozmixovala zelenina, ľahko ju neskôr doriediš vodou. Ja na moje rajčinové recepty odjakživa používam rajčinovú passatu Giana, dostupnú v bežných potravinách, ktorú môžeš vidieť vo videu.

  6. Polievku rozmixuj na hladký krém. Ak by bola príliš hustá, pridaj do nej vodu, dobre ju premiešaj a za stáleho miešania ju ešte minútku povar.

Vidíš? Ani si sa nenazdal a super zdravý taliansky rajčinový krém máš hotový! Polievku podávaj s hoblinkami parmezánu a čerstvými bazalkovými lístkami. Uvidíš, ty aj tvoji hostia sa budete zalizovať až za ušami. Bon Appétit!

Podpultovky mlsnej Majči

 
  • Parmezán môžeš nahradiť iným syrom alebo jeho alternatívou.

  • Polievku môžeš zjemniť pridaním trochy 33% smotany na šľahanie.

  • Ak ti v polievke prekáža zelerová chuť, môžeš časť zeleru nahradiť mrkvou alebo stonkovým zelerom, ktorý nie je tak výrazný. Pozor, stonkový zeler sa nekamaráti so strúhadlom, radšej ho teda pokrájaj na drobné kocky.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore